U heeft recht op extra uren voor maatschappelijk verlof als u wilt bijdragen aan maatschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk. Het aantal uren voor maatschappelijk verlof per jaar is gelijk aan de gemiddelde normwerkdag van de medewerker op basis van de deeltijdfactor. Voor aanvraag en opname van deze extra uren voor maatschappelijk verlof gelden de criteria zoals voor regulier verlof (zie artikel 8.3).

Aanvullend geldt dat:

  • De uren voor maatschappelijk verlof worden toegekend in tijd (niet in geld).
  • De verjaringstermijn voor de extra uren voor maatschappelijk verlof is gelijk aan de verjaringstermijn van bovenwettelijk verlof.
  • De verlofuren voor maatschappelijk verlof kunnen niet worden verkocht.
  • Bij uitdiensttreding vervalt het resterende saldo van opgebouwde maatschappelijke verlofuren.

Een werkgever die in overleg met het vertegenwoordigend overleg vaststelt dat er al een eigen regeling bestaat voor maatschappelijk verlof die gelijkwaardig of ruimhartiger is, wordt vrijgesteld van deze cao-afspraak.

Iedere werkgever rapporteert per 1 oktober 2025 en per 1 oktober 2026, aan de WVB welk percentage van de medewerkers gebruik heeft gemaakt van deze extra verlofuren en/of er een eigen regeling bestaat waardoor deze bank is vrijgesteld van deze cao-afspraak. De resultaten worden gedeeld met de vakorganisaties.